Alfabet Przypraw

W przepisach często podaje mieszanki przypraw, których akurat używam. Jeśli ich nie posiadacie, to zawsze możecie sami wykonać taki mix przypraw.

Przyprawa Cajun:

W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.

Mieszanka ziół włoskich:

– majeranek, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i cząber (opcjonalnie)

Garam masala:

– kminek cynamon, gałka muszkatołowa czarny pieprz kardamon, sproszkowane goździki

Mix przypraw do pieczonych mięs i mięs grilowanych

1 łyżeczka brązowego cukru, 2.5 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżka sproszkowanego czosnku i 1 łyżka sproszkowanej cebuli, 1.5 łyżki suszonego tymianku, 1 łyżeczka płatków chili, 1.5 łyżki majeranku, 1.5 łyżki suszonego oregano, ¾ łyżki świeżo mielonego pieprzu, 3/4 łyżki ostrej papryki lub chili, pół łyżeczki soli, pół łyżki sproszkowanej kolendry, ¼ łyżki Vegety.

Mix przyprawy TACO:

Zmieszaj:

– 1 łyżeczkę ostrej papryki
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili
– 1/4 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
– 1.5 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)

mix-przypraw-do-mies-pieczonych-i-mies-z-grila-zeberka

przyprawy_garam-masala_gyros