Domowy kapuśniak pomidorowy

Domowy Kapuśniak Pomidorowy

Kto ma dziś smaka na pomidorowego kapuśniaka? 😉

Domowy kapuśniak pomidorowy

Składniki:

– 50 dag kiszonej kapusty
– 3-4 średnie ziemniaki
– 1 duża marchew (albo 2 mniejsze)
– 1 duża cebula
– 1 mała pietruszka
– 1 łodyga selera naciowego
– połówka kurczaka lub 3-4 udka
– pół laski cienkiej kiełbasy
– sól, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, majeranek przypawa maggi
– 4 ziarenka czarnego pieprzu
– 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy ok. 1 litr wody. Zagotowujemy i dodajemy kurczaka. Po 10-12 minutach wylewamy wodę i od nowa zalewamy kurczaka 2 litrami zimnej wody.
2. Dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek. Obieramy marchew, i pietruszkę, kroimy w słupki.Przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy przecier pomidorowy. Cebulę obieramy, połowę cebuli opalamy lekko nad palnikiem gazowym i dodajemy do gotującego się rosołu.
3. Drugą połowę cebuli kroimy w kostkę razem z kiełbasą podsmażamy na złoto. Możemy też taki patent zastosować:
Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy kiełbasę bez dodatku oleju, tak aby krawędzie nawet odrobinę się
zwęgliły dla lepszego smaku. Po usmażeniu przekładamy do garnka.
4. W międzyczasie przygotowujemy kapustę. Jeśli jest zbyt kwaśna, możemy przemyć lekko wodą. Siekamy na mniejsze kawałki.
5. Dodajemy ją do gotujących się warzyw, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na wolnym ogniu gotujemy zupę około 45 min. W trakcie gotowania kapuśniak odparowuje, należy go uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą.
6. Gdy kapusta jest już miękka, kapuśniak doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem, i kilkoma kroplami maggi. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 min. Podajemy z chlebem, lub pieczonymi racuszkami.

Smacznego!

Domowy Kapuśniak Pomidorowy

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Domowy kapuśniak pomidorowy”

  1. Kapuśniak z pomidorami to jest bardzo trafne połączenie 🙂

Dodaj komentarz