Kurczak wielu smaków jak z rożna

Dziś polecam kurczę pieczone jak z rożna!

Składniki:

Przyprawy:

– Zioła włoskie: mieszamy w równych ilościach np. po pół łyżeczki: majeranek, tymianek, cząber, szałwia, oregano, bazylia
– 1 płaska łyżka wędzonej mielonej papryki
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz
– Sproszkowana cebula i czosnek ok. pół łyżeczki
– oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:

– 2-4 udka z kurczaka

Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, skórę zostawiamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.
2. Po oczyszczeniu układamy kurę w naczyniu, i smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 250 C.
3. Następnie nacieramy wędzoną papryką tak by pokryć całą powierzchnię mięsa. Stopniowo posypujemy resztą przypraw.
4. Dorpawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
5. Zależnie od wielkości udek pieczemy od 45 do 55 min. Po upływie połowy czasu pieczenia udka polewamy po wierzchu tłuszczykiem, który sie wytopił w trakcie pieczenia i kontynuujemy pieczenie.
6. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, a udka zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok. 10 min.
7. Kurczak wielu smaków jak z rożna podajemy z ulubionymi dodatkami np. sałatą ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego!

Kurczak wielu smaków jak z rożna

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz