Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortilli

Resztkowy falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortilli

Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortilli. Moje pierwsze podejście do sosu tatziki zakończyło się niepowodzeniem. Jednak praktyka czyni mistrza. Doszłam do wniosku, że w miarę możliwości trzeba wyszukać i zakupić jogurt naturalny dobrej jakości, dość gęsty. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

– 300 g namoczonej ciecierzycy (u mnie z puszki bez potrzeby namaczania przez noc)
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki, mięty i kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy garam masala (zobacz Alfabet Przypraw po instrukcję jak zrobić)
– 1/2 łyżeczki przyprawy curry
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia
– 4 pszenne tortille
– plasterki ogórka i pomidora
– kawałki smażonej piersi z kurczaka obtoczonej uprzednio w przyprawie Gyros
– okruszki sera feta do posypania dania przed podaniem

Na sos tatziki potrzeba:

– 1 opakowanie jogurtu naturalnego możliwie o dość gęstej konsystencji
– kilka gałązek świeżego koperku
– czosnek (1-2 ząbki przepuszczone przez praskę)
– 1.5 łyżeczki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– pół ogórka świeżego pokrojonego w kostkę i odsączonego z soku
– odrobina octu i 1-2 łyżeczki oliwy do rozrzedzenia sosu w razie potrzeby

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce i schładzamy w lodówce do ok. 1 godz.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania falafela. Ciecierzycę blendujemy lub ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę mięty. Miksujemy lub mieszamy.
2. Do masy dodajemy odrobinę proszku do pieczenia i przyprawy: kminek, cynamon, garam masala, sól i pieprz. Skrapiamy oliwą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie lepimy ok. 12-14 kuleczek równej wielkości.
3. Schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Smażymy do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty. Po usmażeniu pozostawiamy na ręczniku papierowym przez chwilę, by ociekły ze zbędnego tłuszczu. Podajemy ciepłe.
4. Tortille opalamy nad palnikiem kuchenki gazowej przez kilka chwil, by zyskały nieco na chrupkości.
5. Każdą tortillę smarujemy sosem tatziki. Układamy następnie kawałki kurczaka, pomidora, kilka kulek falafel. Posypujemy okruszkami sera feta i listkami posiekanej mięty.

Smacznego!

Resztkowy falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortilli

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz