Niedzielny obiad – kurczak z sosem mango-curry

Po ostatnim obżarstwie pora na lekki obiad. Piersi z kurczaka mango-curry z ryżem są nieco pikantne, ale jednocześnie słodkie dzięki mango. Mleko i śmietankę możemy zastąpić puszką mleka kokosowego. Dzięki temu marynata będzie jeszcze bardziej kremowa. U mnie chwilowo akurat go zabrakło. 1/3 przygotowanej marynaty możemy zachować na później jako sos do podania.

Składniki:

– 4 piersi z kurczaka
– 2 dojrzałe owoce mango
– pół szklanki śmietany kremówki
– pół szklanki mleka
– 1 łyżka przyprawy curry
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
– sok z połowy limonki
– 4 łyżki kolendry (świeżej lub 2 łyżki suszonej)
– pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej (najlepiej wędzonej)
– sól do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie wymienione składniki blendujemy lub miksujemy. 1/3 część marynaty odkładamy i schładzamy w lodówce – posłuży nam jako sos.
W reszcie marynaty marynujemy kurczaka ok. 2 godzin.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Piersi ieczemy ok. 40-45 minut lub do momentu gdy będą miękkie i będą miały ładny złoty kolor.
3. Niedzielny obiad – kurczak z sosem mango-curry podajemy z ryżem, lekką surówką i resztą sosu mango-curry. Możemy posypać świeżą koelndrą.

Smacznego!

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Niedzielny obiad – kurczak z sosem mango-curry”

  1. Bardzo fajny pomysł, oprócz słodyczy dużo innych smaków i aromatów. Ekstra.

Dodaj komentarz