Mięsne kanapki z sosem

kanapki

Dziś polecam mięsne kanapki z wolnowara. Mięsko w sosie własnym. Zapraszam!

Składniki:

– ok.1.5 kg mostka wołowego (ang. brisket)
– 1 łyżka oliwy
– 6 podłużnych bułek
– ser (np. kilka plasterków Provolone)

Na zalewę potrzeba:

– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 1 szklanka coca-coli lub pepsi
– 2-3 szklanki bulionu wołowego
– 2 łyżki sproszkowanej cebuli
– 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki suszonego tymianku
– 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Przelewamy do wolnowara.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto.
3. Przekładamy mięso do wolnowara i zalewamy zalewą. Wolnowar nastawiamy na opcję „High”, a czasomierz na 4.5 godz.
4. Po uływie 4.5 godz. wyciągamy mięso, kroimy na plasterki i wkładamy od nowa do wolnowara na jeszcze ok. 1.5 godz.
5. Bułki przekrawamy i nakładamy po plasterkach sera. Podpiekamy je przez ok. 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 250 C. Pilnujmy, by się nie przypaliły!
6. Na każdą bułkę nakładamy po porcji mięsa. Odlewamy też do miseczki odrobinę wywaru i doprawiamy tymiankiem. Będzie to nasz sos, w którym można moczyć kanapki.

Smacznego!

kanapki

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Mięsne kanapki z sosem”

  1. O rany, ciężko zapanować nad ślinotokiem! Uwielbiam takie kanapki a jak do nich jest jeszcze taki sos… cóż może być lepszego! Chyba tylko druga taka kanapka 😉

Dodaj komentarz