Domowe Gofry Churros

domowe gofry churros

Ostatnio kupiłam gofrownicę i postanowiłam ją przetestować. A że bardzo lubię churros i wszelkiego rodzaju faworki pomyślałam, że mogę spróbować połączenia gofrów właśnie z churros. Wyszły z tego domowe gofry Churros na maślance. Dodatek maślanki okazał się niezbędny do uzyskania ciasta o puszystej konsystencji. Zapraszam na przepis!

Składniki:

– 2 szklanki maślanki
– 3 jajka
– 6 łyżek roztopionego masła
– 1 łyżka brązowego cukru
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 2-3 łyżki cukru i 2 łyżki cynamonu (do obsypania gofrów)i łyżeczka roztopionego masła
– Do podania: dodatkowo wedle uznania np. lody, syrop czekoladowy, klonowy etc.

Przygotowanie:

1. W misce ubijamy maślankę, jajka, 6 łyżek roztopnionego masła i cukier brązowy. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól i ubijamy do jednolitego połączenia wszystkich składników. Następnie ubitą masępozostawiamy na 10 minut.
2. Nagrzewamy gofrownicę i nakładamy porcje ciasta. Na pierwszy rzut gofrów na początku wylało mi się za dużo ciasta.
3. Proponuję nie przesadzać z ilością ciasta na gofry. Lepiej wylać odrobinę mniejsze porcje, by potem nie męczyć sięz bałaganem 😉 na blacie kuchennym.
4. Gofry przygotowujemy zgodnie z instrukcjami obsługi naszej gofrownicy. Moje gofry były gotowe w przeciągu 6-7 minut.
5. Gofry obtaczamy w mieszance cynamonu i cukru. Polewamy następnie roztopnionym masłem i podajemy z innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na desery!

domowe gofry churros

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz