Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Dziś pora na pikantną zupę z krewetkami, ryżem i kiełbasą. Trochę to niecodzienne połączenie. Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya jest sycąca. Na pewno zaostrza apetyt na drugie danie!

Składniki:

– 3 łyżki loiwy z oliwek
– 1 laska dobrze wędzonej kiełbasy (njlepiej pikantnej)
– 2 papryki: jedna czerwona, jedna żółta
– 1 średnia cebula
– 1 pikantna papryczka (np. jalapeno)
– 3 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu z kurczaka
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i odrobina wody do rozrobienia
– 2 liście laurowe
– 1 puszka pieczonych pomidorów
– ryż (ugioiwany wg wskazówek poniżej)
– 2 łyżki przyprawy Cajun
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 paczka mrożonych gotowanych krewetek
– sól i pieprz do smaku
– Do podania: posiekana natka pietruszki, płatki chili

Przygotowanie:

1. Kiełbasę kroimy na grube plasterki, a cebulę w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie te składniki podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor i przekładamy z patelni do większego garnka.
2. Stopniowo dodajemy bulion drobiowy, po czym dokładamy pomidory z puszki, cebulę pokrojoną w kostkę, liście laurowe, mieszankę przypraw Cajun, i tymianek. Papryki kroimy w kostkę i też dodajemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do zupy, by ją zagęścić.
3. Gotujemy pod przykryciem do zagotowania na małym ogniu przez ok. 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
4. W międzyczasie przygotowujemy krewetki: rozmrażamy i odcinamy ogonki. Osuszamy i obsypujemy przyprawą Cajun, solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
5. Podsmażone krewetki dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy całość jeszcze ok. 5-7 minut.
6. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami, lub chlebem czosnkowym.

Przepis na ryż:

– 1 łyżka oliwa
– 2 ząbki czosnku
– 2 szklanki ryżu
– sól i pieprz do smaku
– 3 szklanki wody

Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy następnie ryż, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-18 minut lub do chwili gdy będzie miękki.

Smacznego!

Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

2 Replies to “Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya”

  1. Bardzo aromatyczna zupa, zapewne była pyszna. Zastanowiły mnie tylko te pieczone pomidory z puszki, nie widziałam takich w sklepie. Ale w sumie to do tej pory nie szukałam 🙂

    1. Dziękuję za ponowne odwiedziny i miły komentarz 😉 Pomidory niekoneicznie muszą być pieczone, ale wydały mi się bardziej aromatyczne. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz