Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka

Zapraszam na kolorową, faszerowaną pierś drobiową. Robi się niezwykle prosto.

Składniki:

– 2-3 małe piersi z kurczaka
– pół papryki czerwonej
– pół papryki żółtej
– 2 łyżki przyprawy TACO
– pół kostki serka kremowego np. typu Phladelphia (ok. 120 g) o temperaturze pokojowej
– 1/3 puszki czarnej fasoli
– 1/3 szklanki żółtego sera (np. cheddar)
– pół cebuli
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– pół łyżeczki wędzonej papryki, sól, pieprz świeżo mielony

Do przybrania przed podaniem:

– plasterki limonki
– kawałki pomidora
– kawałki pikantnej papryki lub zwykłej papryki czerwonej
– odrobina kwaśniej śmietany
– posiekany szczypiorek lub kolendra

Mix przyprawy TACO:

Zmieszaj:

– 1 łyżeczkę ostrej papryki
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili
– 1/4 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
– 1.5 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)

Przygotowanie:

1. Cebulę i papykę kroimy i obsmażamy. Odkładamy na talerzyk. Piersi z kurczaka obsmarowujemy oliwą z oliwek i przyprawą TACO. Patelnię rozgrzewamy i obsmażamy mięso na złoto. Kurczaka odkładamy na talerzyk do ostygnięcia.
2. W międzyczasie gdy kurczak stygnie, w misce mieszamy cebulę, paprykę, fasolę, kawałki żółtego sera cheddar i kremowy serek. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną sproszkowaną papryką.
3. Gdy piersi ostygną, przekrawamy je wzdłóż i nadziewamy przygotowaną masą. Spinamy wykałaczkami. Dodatkowo możemy obłożyć mięso kawałkami folii aluminiowej, by masa farszowa nie wyleciała w trakcie pieczenia.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i kurczaka pieczemy ok. 30 ewentualnie 40 minut.

Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka może byćpodawana np. z ryżem.

Smacznego!

Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka

Podziel się przepisem ze znajomymi.

2 komentarzy

  1. W takiej wersji kurczaka to i ja bym zjadła.

  2. Uwielbiam takie smaki! Bardzo fajny przepis.

Dodaj komentarz