Deserek truskawkowy pod kruszonką

deserki truskawkowe pod kruszonką

Dawno nie było nowego wpisu, bo i czasu też nie było! Zajęta byłam ostatnio końcowymi egzaminami na studiach, poszukiwaniem nowej pracy i takie tam. Ale już się poprawiam i dziś proponuję szybki deserek, który można przygotować w kilka minut – Deserek truskawkowy pod kruszonką. Co prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi, ale warto jeszcze wypróbować te mini truskawkowe deserki pod kruszonką. Ostatnio robiłam je dość często, zwłaszcza gdy nie chciało mi się piec całego truskawkowego ciasta. Zapraszam!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 mini deserków jeśli używamy standardowych kokilków.

Składniki:

– ok. 4 szklanki truskawek
– 1/4 szklanki cukru (u mnie akurat biały pomieszany z brązowym) – można dodać więcej wedle uznania
– 2 łyżki skrobii kukurydzianej

Na kruszonkę potrzeba:

– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki białego cukru
– 1/4 łyżki proszku do pieczenia
– 3 łyżki schłodzonego masła
– 1 żółtko (opcjonalne)
– 1/4 łyżki cynamonu (opcjonalne)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
2. W miseczce łączymy truskawki pokrojone w kawałki z cukrem i skrobią kukurydzianą. Tak przygotowaną masą wypełniamy kokilki.
3. W osobnej misce zagniatamy cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło (i żółtko z cynamonem) aż do uzyskania kruszonkowej konsystencji.
4. Kokilki układamy na blasze do pieczenia. Posypujemy porcją kruszonki na wierzchu. Pieczemy przez ok. 25-30 minut, lub do uzyskania rumianego koloru na wierzchu.
5. Deserek truskawkowy pod kruszonką podajemy schłodzone lub ciepłe z ulubionymi lodami.

Smacznego!

Zapraszam też po inne kulinarne inspiracje do Spisu Przepisów.

deserki truskawkowe pod kruszonką

Podziel się przepisem ze znajomymi.

2 komentarzy

  1. Coś cudownego! Kocham truskawki i kruche ciasto, więc musi to być deser idealny dla mnie!:)
    https://julias-cooking.com/

  2. O raju, oficjalnie zostałam skuszona. Jutro rano lecę po truskawy i resztę składników 🙂

Dodaj komentarz