Nadziewane tortille z piekarnika

Nadziewane tortille z piekarnika są szybkie w przygotowaniu i kolorowe. Możemy podawać z ulubioną salsą, sałatą, pomidorami pokrojonymi w kostkę, etc. Pomysłów podania jest cała masa. Zapraszam!

Składniki:

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 małe piersi z kurczaka
– 1 mała cebula
– 1 puszka pomidorów
– pół papryki czerwonej
– Ser mozzarella i wiórki sera żółtego
– przyprawa Taco
– sól, pieprz
– Do podania: kwaśna śmietana, kawałki pomidora, posiekana kolendra
– 8-10 małych tortilli kukurydzianych

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.

2. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki – oprószamy solą, pieprzem i przyprawą Taco. Smażymy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie rumiane i upieczone w środku. Odkładamy je na talerzyk po usmażeniu.

3. Następnie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Dodajemy kurczaka i odsączone pomidory z puszki, a także paprykępokrojoną w drobną kostkę. Podduszamy przez ok. 8-9 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy odrobiną przyprawy Taco w razie potrzeby.

4. Każdą tortillę wypełniamy mieszanką z kurczaka i podmidorów. Posypujemy wiórkami sera na wierzchu. Wszystkie tortille układamy w ciasnym rządku. Pieczemy ok. 15-18 minut.

Podajemy z pikantną salsą, kolendrą i gęstą kwaśną śmietaną. Jeśli spodobał ci sięprzepis może polubisz także Tex-mex quesadille z kurczakiem. W piekarniku pieką się ciasteczka orzechowe z wiórkami czekoladowymi. Pachną obłędnie – tyle powiem, a przepis już niedługo 😉

Smacznego!

Nadziewane tortille z piekarnika

Nadziewane tortille z piekarnika

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Nadziewane tortille z piekarnika”

  1. Wyglądają pysznie 🙂 Zajadałabym z guacamole 🙂

Dodaj komentarz