Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli

Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli

Dziś miał być grill, ale jakoś nie wyszło. A że trafił się dzień wolny od pracy to postanowiłam potestować nowe przepisy w kuchni: Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli i czekoladowe naleśniki Nutella. Naleśniki pojawią się w kolejnym poście za kilka dni.

Składniki:

– 14-16 skrzydełek (lub inna dowolna liczba)
– 1.5 szklanki Coca-coli
– 2/3 szklanki łagodnego ketchupu
– kilka kropli sosu Tabasco lub np. sosu Siracha
– 1.5 łyżki brązowego cukru
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki mielonej (wędzonej) łagodnej papryki
– sól, pieprz
– szczypta mielonej papryki chili

Przygotowanie:

1. Skrzydełka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną (wędzoną) papryką. W misce skrzydełka mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy z 1 ząbkiem czonsku przepuszczonym przez praskę.
2. W miseczce mieszamy ketchup, coca-colę, sos Tabasco, cukier, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonego chili. Mieszankę przelewamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, lub do momentu aż sos zgęstnieje. Możemy też sos zagęścić rozpuszczając płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodając ją do sosu. Gtujemy sos jeszcze przez kilka chwil i zestawiamy z ognia.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy skrzydełka.
4. Pieczemy je ok. 30 minut. Po upływie tego czasu przerywamy pieczenie i wyjmujemy skrzydełka. Smarujemy je dokładnie cienką warstwą przygotowanego sosu bbq i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
5. Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli podajemy z ulubioną surówką i dodatkami (np. frytki lub pieczone ziemniaczki, etc.), a także pozostałym sosem bbq.

Smacznego!

Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli

Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz