Nadziewana pierś z kurczaka w boczkowej zawijce

Nadziewana pierś z kurczaka w boczkowej zawijce

Zostało mi trochę serka ricotta i szpinaku więc pomyślałam, że wykorzystam te składniki to nadziania piersi z kurczaka. I wyszła z tego nadziewana pierś z kurczaka w boczkowej zawijce. Boczkowa zawijka okazała się znakomitym dodatkiem. Ach jak ja kocham boczek! 😉 Zapraszam.

Składniki

– 1 szklanka szpinaku
– małe opakowanie sera ricotta
– sól, pieprz
– 1 łyżka ziół włoskich (oregano, bazylia, szałwia, majeranek, cząber, etc)
– 8 plastrów boczku
– 2-3 piersi z kurczaka
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka oczyszczamy. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Każdą przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Następnie solimy i pieprzymy, i nacieramy czosnkiem.
2. Liście szpinaku gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minut. Odcedzamy i w razie potrzeby rozdrabniamy. W miseczce mieszamy ser ricotta ze szpinakiem. Dodajemy odrobinę pieprzu i 1 łyżkę mieszanki ziół włoskich.
3. Na każdej piersi z kurczaka rozsmarowujemy cienką porcję sera ze szpinakiem. Zawijamy. Każdą pierś obkładamy plasterkami bekonu.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. W naczyniu żaroodpornym układamy piersi i pieczemy ok. 35-40 minut, lub do chwili, aż będą upieczone, a boczek rumiany.

Podajemy z ulubioną surówką obiadową i ryżem.

Smacznego!

Nadziewana pierś z kurczaka w boczkowej zawijce

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz