Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli

meksykańska sałatka w miseczce z tortilli

Dziś proponuję szyką i kolorową sałatkę w jadalnych miseczkach, które zrobione są z pieczonych tortilli. Sałatce towarzyszy dressing z awokado i kolendry. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli to pomysł na kolrową przekąskę na imprezę czy kolację. Zaskocz znajomych!

Składniki:

– 2 miski żaroodporne
– odrobina oliwy z oliwek
– 2-4 pszenne tortille
– wiórki startej mozzarelli
– sałata
– czarna fasola (u mnie wyszło 1/2 puszki)
– 1 pomidor pokrojony w kostkę
– posiekany szczypiorek
– kolendra
– kawałki awokado
– kawałki pieczonej piersi z kurczaka (ok. 1 pierś)

Na zielony dressing:

– 1 awokado
– pół pikantnej papryczki
– odrobina kminku
– sól, pieprz
– kilka listków kolendry lub szczypta sproszkowanej kolendry
– 6 łyżek gęstej śmietany
– odrobina mleka do rozrzedzenia sosu
– sok z połowy limonki

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania miseczek z tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Tortille smarujemy odrobinką oliwy. Układamy każdą w miseczce, modelując kształt. Pieczemy ok. 12 minut. Na 3 minuty przed końcem wyciągamy je z piekarnika i układamy w środku wiórki sera. Wstawiamy i pieczemy jeszcze chwilę do roztopienia się mozzarelli. Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia na kilka chwil.
2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy lub miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kilka kropli mleka jeśli chcemy by dressing nie miał zbyt gęstej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
3. W każdej miseczce układamy kolejno: liście sałaty, czarną fasolę, kawałki pomidora, awokado, kurczaka. Dekroujemy kleksem z zielonego dressingu, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

Smacznego!

Jeśli sposobała ci się Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli może polubisz także sałatkę grillową.

Meksykańska sałatka w miseczce z tortilli

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli”

Dodaj komentarz