Kurczak Teryaki z ananasem

Kurczak Teryaki z ananasem

Zapraszam na kurczaka Teryaki z dodatkami w domowym chlebku pita. Chlebek robiony z tego przepisu. Kurczak Teryaki z ananasem może być smaczną propozycją zarówno na obiad jak i na kolację. Jednym słowem – zdrowo, kolorowo i domowo 😉

Składniki:

– 2 piersi z kurczaka
– listki sałaty
– kilka krążków cebuli
– kilka plasterków ogórka
– 6 plasterków ananasa
– sos Teryaki (patrz punkt 1)
– 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki sproszkowanej wędzonej, sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 4 chlebki pita
– opcjonalnie do podania: nasionka sezamu i posiekana kolendra

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od sosu Teryaki – możemy użyć kupny, ale możemy też przygotować sami. Składniki są następujące:

– pół szklanki sosu sojowego
– 2 łyżeczki octu ryżowego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka miodu
– odrobina mileonego imbiru

Wszystkie składniki mieszamy – podgrzewamy w rądelku na wolym ogniu ok. 1-2 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Obdsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru ok.7 minut, lub do momentu aż będą miękkie w środku i upieczone.

3. Na każdym chlebku pita układamy porcję sałaty 2 krążki ananasa, porcję kurczaka, cebuli. Polewamy odrobiną sosu Teryaki.

Smacznego!

Kurczak Teryaki z ananasem

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz