Grecka tortilla z sosem feta

grecka tortilla z sosem feta

Ostatnio wrapy gyros z kurczakiem cieszyły się powodzeniem. Dziś proponuję wrapy w nieco innej wersjii z białym sosem z dodatkiem sera feta i czosnku, a także nieco innymi dodatkami – grecka tortilla z sosem feta. Przekonajcie się sami. Zapraszam!

Składniki:

– kilka tortilli (u mnie pszenne)
– plasterki świeżego ogórka
– mieszanka sałat
– pół cebuli czerwonej
– 2 pieczone lub grillowane piersi z kurczaka
– kilka czarnych oliwek
– kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
– oregano suszone do posypania przed podaniem

Składniki na sos:

– 3-4 łyżki gęstej śmietany
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka kropli soku z cytryny
– sól, pieprz
– 1 łyżka białego octu winnego lub octu z czerwonego wina
– świeża posiekana pietruszka
– odrobina suszonego oregano
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 1 łyżka okruszków sera feta

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania sosu: wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na kilka minut do schłodzenia.
2. Kurczaka kroimy na plasterki.
3. Na każdej tortillii rozsmarowujemy łyżkę sosu, układamy plasterki kurczaka, połówki pomidorków, listki sałaty i oliwki pokrojone na plasterki. Każdą tortillę posypujemy dodatkowo oregano i świeżo posiekaną natką pietruszki. Greckie tortille z sosem feta posypujemy także okruszkami sera feta.

Smacznego!

grecka tortilal z sosem feta

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz