Kurczak po neapolitańsku

kurczak po napolitańsku

Choć pogoda za oknem dalej nie rozpieszcza, zatęskniło mi się za grillowanym mięskiem z kurczaka. Odkurzyłam więc patelnię grillową i usmażyłam kurczaka po neapolitańsku – piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie z dodatkami. Cóż, że potem trzeba było szorować kuchnię zapryskaną tłuszczem, a mój ślubny o mało nie zszedł jak zobaczył pobojowisko w kuchni, ale warto było! Zapraszam 😉

Składniki:

-3-4 piersi z kurczaka
– kilka listków świeżej bazylii
– 2-3 łyżki octu balsamicznego
– 2-3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
– pół czerwonej cebuli
– kilka pomidorków koktajlowych
– pół szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki mieszanki ziół włoskich
– 1/3 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
– Sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: ocet balsamiczny, czosnek, zioła włoskie, oliwę, sól i pieprz.
2. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczyku. Nacieramy czosnkiem, ziołami włoskimi i odrobiną oleju. Zalewamy następnie marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły.
3. Patelnię gilową rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Zależnie od grubości piersi smażymy je po ok.7-9 min. z każdej strony. Osobno smażymy też plasterki czerwonej cebuli.
4. Piersi przekładamy na talerz. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (1 łyżkę) posiekane listki bazylii, parmezan, pomidorki pokrojone na połówki, cebulę. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po łyżce tej mieszanki. Dodatkowo posypujemy jeszcze startym parmezanem. Kurczak po neapolitańsku podajemy np. z ryżem.

Smacznego!

kurczak po napolitańsku

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz