Zapiekana kura mix fajitas z papryką

Zapiekana kura mix fajitas z papryką to propozycja szybkiego obiadu dla leniuchów na weekend. Choć pogoda za okniem szarobura humor możemy porawić sobie kolorowym obiadkiem. Czas przygotowania to 45 minut. Przygotowanie jak zwykle dziecinnie proste. W aluminiowym zawiniątku mamy piersi z kurczaka, kolorowe kawałki papryki, cebulkę i ryż z dodatkami i przyprawą mix fajitas. Jak zawsze jeśli takiej przyprawy nie mamy przygotujemy ją sobie sami. Do roboty! Zapraszam!

Składniki:

– 2-4 piersi z kurczaka
– 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta
– mała (czerwona) cebula
– kawałki limonki
– 1 szklanka gorącej wody
– 1 szklanka ryżu
– 1/4 szklanki startego żółtego sera (np. typu cheddar)
– 1/2 szklanki startej mozarelli
– pół łyżeczki masła (do wysmarowania folii)
– 4 duże kawałki folii aluminiowej
– sól i pieprz do smaku
– sok z limonki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki mixu przypraw fajitas
– posiekana świeża natka pietruszki do przybrania
mix przypraw fajitas: 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku, odrobina kminku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 C. Kawałki folii aluminiowej smarujemy masłem i odstawiamy.
2. Przygotowujemy mix przypraw fajitas. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale UWAGA – tu skracamy czas gotowania o połowę. Odcedzamy i mieszamy z łyżką mixu przypraw fajitas.
3. Na każdym kawałku folii układamy w równych proporcjach kolejno: ryż, na to kawałki piersi z kurczaka – przy czym piersi nacieramy pozostałą ilością mixu przypraw fajitas. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
4. Na kurczaku ukłądamy kawałki papryki, a także cebuli. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
5. Na koniec posypujemy kurczaka wiórkami sera mozzarella i żółtym serem. Końce folii składamy i szczelnie domykamy.
6. Tak przygotowane pakieciki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut.
7. Zapiekana kura mix fajitas z papryką można podawać z guacamole, gęstą śmietaną i sokiem z limonki.

Smacznego!

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz