Warstwowa południowa sałatka z kurczakiem ze słoika

Warstwowa południowa sałatka z kurczakiem ze słoika

Warstwowa południowa sałatka z kurczakiem ze słoika jest pomysłem na szybki i kolorowy lunch do pracy. Nie zajmuje dużo czasu, a jest sycąca i zdrowa. Ostatnio nie miałam czasu na przygotowanie kanapek do pracy czy przekąsek, ale postanowiłam to zmienić. Zaczynam od dzisiaj! Zapraszam.

Składniki:

– 1 pomidor
– sałata (np. rzymska lub masłowa)
– 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
– 2 pieczone udka z kurczaka lub 1 pieczona pierś z kurczaka
– 6 plasterków czerwonej cebuli
– 1 awokado
– świeża kolendra (opcjonalne)
– 4 łyżki pikantnej salsy pomidorowej
– odrobina startego sera żółtego

Dressing I:

– 2 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżka mleka
– świeżo posiekany szczypiorek
– 1 łyżeczka przyprawy TACO

Dressing II:

– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– odrobina soli
– odrobina kminku (opcjonalne)

Przygotowanie:

1. W słoiku układamy kolejno warstwy:

– czerwonej fasoli
– pieczonego kurczaka
– dressing I
– salsa pomidorowa
– plasterki czerwonej cebuli
– żółty ser
– pomidory
– kawałki awokado – skrapiamy sokiem z limonki, by zapobiec brązowieniu
– świeżo posiekana kolędra (opcjonalne)
– sałata
– dressing II
– posiekany szczypiorek.

Słoik zakręcamy i następnie sałatkę schładzamy ok. 1 godziny w lodówce.

 

Smacznego!

 

 

Warstwowa południowa sałatka z kurczakiem ze słoika

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz