Hiszpański omlet ziemniaczany – tortilla de patatas

Tortilla de patatas jest bardzo popularna w Hiszpanii. Jedna z czołowych prpopozycji tapas – czyli przekąsek. Hiszpański omlet ziemniaczany – tortilla de patatas jest prosta w przygotowaniu ma wiele wariantów i kombinacji. Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek do piwa. Pierwszy raz miałam okazję zajadać się nią na wymianie studenckiej w Vigo. Możecie dodać np. większą ilość papryki, cebuli, dorzucić np. garść czarnych oliwek. Niekoniecznie trzeba mieć kiełbasę chorizo. Zwykła cienka też się nada. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki:

– 5 średnich ziemniaków
– 1 mała cebula
– 5 jajek
– oliwa z oliwek lub olej do smażenia
– pieprz i sól
– do podania szczypiorek, tabasco
– pół papryki zielonej lub czerwonej
– (opcjonalne) kawałki chorizo (u mnie 10 cienkich plasterków)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od obrania ziemniaków – kroimy je w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor ok. 6-7 minut lub do chwili gdy będą miękkie. Odcedzamy je z tłuszczu i przekładamy do miseczki.
2. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków. Paprykę i chorizo też kroimy w kostkę i dodajemy. Jajka rozkłócamy widelcem, dorpawiamy solą i peprzem. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę posiekanego szczypiorku.
3. Na patelni podgrzewamy oliwę. Całą mieszankę wykładamy na patelnię. Rozkładamy równo na powierzchni patelni. Wierzch tortilli dociskamy talerzem . Tortillę smażymy z każdej strony po ok. 7-8 minut, lub do chwili gdy będzie rumiana i dopieczona w środku. Na początku smażymy ją przez 2-3 minuty na wysokim ogniu. Później ogień odpowiednio zmniejszamy cały czas pilnując, by się nie przypaliła.
4. Gdy tortilla jest już z jednej strony dopieczona, za pomocą talerza nad miseczką zmieniamy stronę i przekładamy ją by mogła usmażyć się z drugiej strony przez kolejne 7-8 minut.
5. Hiszpański omlet ziemniaczany – tortilla de patatas podajemy z tabasco lub innymi ulubionymi dodatkami. Możemy także przygotować szybką sałatkę z oliwkami.

 

Smacznego!

 

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

7 Replies to “Hiszpański omlet ziemniaczany – tortilla de patatas”

  1. Apprеciate the recommendation. Will try it out.

  2. I ɑm in fact pleased to read thіs blog postѕ which carries tons of valuable
    information, thanks for providing these statiѕtics.

  3. Evеryone loves what you guʏs are up too. Such clever work and exposure!

    Keep up the еxcellent works guys I’ve incorporated yօu guys to my own blogroⅼl.

  4. When I originallʏ cоmmented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a
    comment is aԀɗed I get fouг e-mails with the same comment.
    Is there any ᴡay you can remove me from that service?
    Thank you!

  5. Tһanks foг shɑring your info. I really аppreciate уour effօrts
    and I am waiting fοr your next post thank you once again.

  6. whоah thіs weblog is excellent i like studying yoսr articles.
    Stay up the grеat work! You underѕtand, many people are looking around for this info, you could help them greatly.

  7. Great ɑrticle, totally what I wɑs lοoking for.

Dodaj komentarz