Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut

Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut

Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut to propozycja szybkiego i kolorowego obiadu.

Składniki:

– 1 paczka mrożonych gotowanych krewetek
– makaron spaghetti
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka mieszanki przypraw cajun
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów (pieczonych)
– 3/4 szklanki śmietany kremówki
– 4 łyżki startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– świeża posiekana natka pietruszki do podania
– oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

1. Porcję makaronu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2. Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą cajun.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) i dodajemy krewetki. Podsmażamy do miękkości na złoty kolor.
4. Krewetki przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, kawałki cebuli, i 2 łyżki masła do oliwy, na której smażyliśmy krewetki. Cebule i czosnek podsmażamy ok. 3 minuty.
5. Pomidory miksujemy lub blendujemy na jednolitą masę i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.
6. Dodajemy śmietanę kremówkę i parmezan. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dorpawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Dodajemy makaron i krewetki – delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
8. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz