Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku

ziemniaczki po meksykańsku

Jako przekąskę na wielkanoc ostatnio polecałam nadziewane jajka. A w ramach oderwania się od świątecznych przygotowań w kuchni zapraszam na nowy kolorowy wpis – Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku! Cieszą ferią barw i zachwycają smakiem.

Składniki:

– ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków
– pół szklanki czarnej lub czerwonej fasoli
– pół szklanki kukurydzy konserwowej
– 200 g mięsa mielonego
– 1 łyżeczka miksu przypraw TACO
– 1 pomidor obrany ze skórki
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
– zielona cebula i szczypiorek
– żółty tarty ser do posypania i kwaśna śmietana do podania
– oliwa lub olej do smażenia
– Guacamole ( 1 awokado, sól, pieprz, odrobina kolendry, sok z limonki, kawałeczki pikantnej papryki)

Mix przypraw TACO:

Zmieszaj:

– 1 łyżeczkę ostrej papryki
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili
– 1/4 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
– 1.5 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)

Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy i osuszamy, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godz. w temperaturze 200 C.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto mięso mielone. Zbędny tłuszcz, który się wytopi z mięsa odlewamy. Mięso doprawiamy odrobiną pieprzu i przyprawą Taco. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie doajemy pomidor,, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i zieloną cebulkę. Dusimy jeszcze przez chwilę.
3. W miseczce przygotowujemy guacamole: awokado ucieramy na miazgę, dodajemy sok z limonki, kolendrę i drobno pokrojone kawałeczki ostrej papryki. Dorpawiamy solą i pieprzem.
4. Ziemniaki po lekkim przestudzeniu usuwamy z folii. W każdej sztuce wydrążamy łyżką spory otwór. Nakładamy porcję mięsa, dekorujemy startym żółtym serem, odrobiną guacamole, szczypiorkiem, i gęstą śmietaną. Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku mogą być propozycją na obiad lub jako przekąska na kolację.

 

Smacznego!

 

ziemniaczki po meksykańsku

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz