Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Ostatnio amerykańska surówka z białej kapusty cieszyła się niesłabnącym powodzeniem. A dziś u mnie wiosenna sałatka z dressingiem klonowym. Klonowym? Hmm? Tak, właśnie. Muszę powiedzieć, że moje spojrzenie na dressing miodowo-musztardowy uległo diametralnej zmianie od kiedy zastąpiłam miód syropem klonowym! Niby mały szczegół, a zmiana ogromna. Miód też nie każdy lubi. Winny ocet zastąpiłam jabłkowym i wyszło całkiem nowe i smaczne połączenie. Tak mi zasmakowała ta sałatka, że robię już ją trzeci raz w tym tygodniu. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:

– 2-4 łyżki suszonej żurawiny
– kilka orzechów pecan
– mieszanka sałat (można też dodaćkilka listków świeżego szpinaku)
– odrobina sera koziego (lub feta w kostkach)
– pół jabłka
– 2-3 plasterki gotowanego boczku

Na dressing klonowy:

– 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka syropu klonowego (można zastapić miodem)
– 1.5 łyżki musztardy
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania dressingu. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
2. W miseczce układamy kolejno liście sałaty, plasterki jabłka, bekonu, żurawinę, orzechy, posypujemy serem kozim lub serem feta.
3. Ta da! Gotowe. A nie mówiłam, że ta sałatka jest błyskawiczna? 😉

Smacznego!

Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz