Kurczak w sosie curry

kurczak w sosie curry

Dziś kurczak w sosie curry! Miałam smaka na coś pikantnego, stąd pomysł na czerwone curry. Prezentuje się całkiem całkiem, a smakuje jeszcze lepiej 😉

Składniki:

– 1 puszka mleka kokosowego
– 2-3 łyżki pasty red curry
– 1 łyżka chili
– 1 łyżka mielonej łagodnej papryki
– 2-3 piersi z kurczaka
– 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta lub pomarańczowa
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek do smażenia (można zastapić olejem kokosowym)
– 1 łyżka przyprawy curry
– 1 paczka fasoli (można zastąpić brokułem)
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– 1 szklanka bulionu drobiowego
– 1 szklanka maślanki (opcjonalne jeśli nie chcemy marynować piersi)

Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyszczamy i nacieramy mielonym chili. Zalewamy szklanką maślanki i odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy je przyprawą curry i odrobiną pasty red curry.
2. Zaczynamy od podgrzania oliwy lub oleju kokosowego na patelni. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, imbir, 1 łyżkę pasty red curry i dodajemy kawałki piersi kurczaka. Smażymy na złoto z obu stron.
3. Kurczaka przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy piersi dodajemy mleko kokosowe, resztę czerwonej pasty curry, i bulion drobiowy, a także odrobinę przyprawy chili. Dodajemy także pokrojoną w paski paprykę i fasolę.
4. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu i dodajemy z powrotem kawałki kurczaka. Gotujemy do chwili gdy mięso i warzywa będą dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 25-30 min.).

Podajemy z plasterkami limonki, makaronem ryżowym, lub ryżem i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Podziel się przepisem ze znajomymi.

2 Replies to “Kurczak w sosie curry”

  1. makaron sojowy jak dla mnie zamiast ryżowego i jak znalazł, dzieki

  2. Pyszny przepis 🙂 Uwielbiam połączenie kurczaka i curry 🙂

Dodaj komentarz