Amerykańska surówka z białej kapusty

Amerykańska surówka z białej kapusty jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Może być także alternatywą dla tradycyjnego colesława.

Składniki:

– 1/2 główki średniej białej kapusty
– garść suszonych owoców żurawiny
– 1 średnia marchewka
– szczypiorek wraz z cebulką
– sól i czarny pieprz do smaku
– 1 łyżka majonezu
– 1 jabłko
– 1 łyżka musztardy (najlepiej gruboziarnistej)
– 1 łyżka białego octu (lub octu ryżowego)
– 10 pistacji lub orzeszków ziemnych (opcjonalne)

Przygotowanie:

1. Szatkujemy drobno kapustę posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by trochę puściła sok.
2. Marchew kroimy w słupki, a jabłko w kostkę. Szczypiorek i orzechy drobno siekamy.
3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
4. Następnie marchew, szczypiorek, orzechy, żurawinę, kawałki jabłka i przygotowany sos mieszamy z poszatkowaną kapustą.
5. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Amerykańska surówka z białej kapusty podawana może być np. z pieczonymi żeberkami i ziemniakami.

Smacznego!

amerykańska sałątka z białej kapusty


Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz