Porowa surówka obiadowa

Porowa surówka obiadowa

Ostatnio przepis na tajski colesław był jednym z najpopularniejszych przepisów w poprzednim miesiącu. Dziś podaję przepis na prostą i smaczną porową surówkę obiadową. Mam nadzieję, że też przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!

Składniki:

– 1 średnia marchewka
– garść suszonych owoców żurawiny (można też użyć rodzynki zamiast żurawiny)
– szczypiorek
– sól i czarny pieprz do smaku
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 duże pory (wraz z zieloną częścią)
– 1 jabłko

Przygotowanie:

1. Pora myjemy i kroimy w kostkę – białą część jak i zielone liście. Posypujemy odrobiną soli.
2. Marchew i jabłko ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy.
3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
4. Marchew, szczypiorek, jabłko i żurawinę i przygotowany sos mieszamy z poszatkowanym porem. W razie potrzeby prostą surówkę porową doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
5. Podajemy do dań z kurczakiem. Idealnie też pasuje do pieczonych ziemniaczków i pieczonego kurczaka.

Smacznego!

Porowa surówka obiadowa

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz