Chłopskie żeberka pieczone

Chłopskie żeberka pieczone

Bardzo lubię żeberka! A Wy? Zapraszam na chłopskie żeberka pieczone, które zrobiłam wczoraj, ale pozostało już po nich tylko miłe wspomnienie 😉

Składniki:

– 2 kg żeberek

Mieszanka przypraw do żeberek:
– 3 łyżki brązowego cukru
– 1.5 łyżki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej cebuli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sos:
– 1 szklanka keczupu
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
– 1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
– 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka musztardy
– 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2.5 łyżki mielonej ostrej papryki (można dodać pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki)
– 4-5 łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Żeberka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy też błonę z wewnętrznej części żeberek.
2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na pół godziny, by składniki się przegryzły.
3. Przygotowujemy następnie sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Żeberka układamy na dwóch warstwach folii aluminiowej, mięsista stroną do dołu. Smarujemy je połową przygotowanego sosu.
5. Następnie kładziemy jeszcze dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zaciskamy brzegi.
6. Pieczemy 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Po upływie ok. 2 godzin zdejmujemy folię aluminiową i smarujemy żeberka pozostałym sosem.
7. Chłopskie żeberka pieczone podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Chłopskie żeberka pieczone

Podziel się przepisem ze znajomymi.

3 komentarzy

  1. Uwielbiam żeberka i smakuje mi każda ich wersja podania. Tylko wyglądają niezwykle smakowicie. 🙂

    1. Dziękuję! Ja żeberka mogłabym jeść prawie codziennie 😉 Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

  2. Jejku, jak ja dawno nie jadłam takich żeberek:) Palce lizać:)

Dodaj komentarz