Czekoladowy kaprys

czekoladowy kaprys

Ostatnio była Słodka Chwila, a teraz pora na Czekoladowy Kaprys!

Składniki:

– 170 g czekolady deserowej
– 115 g masła
– 31 g mąki pszennej
– 60 g cukru pudru
– szczypta soli
– 2 jajka
– dodatkowo 2 żółtka
– do podania: lody, polewa czekoladowa, owoce
– foremki lub blacha do mini muffinków do pieczenia
– 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Foremki lub blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy kakao. Piekarnik nagrzewamy do 218 C.
2. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. W miseczce umieszczamy masło, a na wierzch kładziemy kawałki czekolady. 3. Następnie podgrzewamy w mikrofali w odstępach 10 sekundowych, mieszając zawartość miseczki, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Odstawiamy.
4. W osobnej miseczce mieszamy sól, mąkę i cukier puder. W kolejnej osobnej miseczce mieszamy jajka i żółtka. Odstawiamy.
5. Do miseczki z roztopioną czekoladą dodajemy mąkę z solą i cukrem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i dodajemy po chwili jajka. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
6. Porcję ciasta nakładamy ostrożnie do blachy lub do foremek. Pieczemy ok. 14-16 minut, lub do chwili aż wierzch ciasta będzie rumiany i upieczony.
7. Czekoladowy Kaprys podajemy jeszcze lekko ciepły z lodami, owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

czekoladowy kaprys

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz