Afrykańskie pieczone udka z kurczaka

Afrykańskie pieczone udka z kurczaka są niezwykle aromatyczne. Idealne na niedzielny obiadek. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki.

Składniki:

– 4 udka z kurczaka
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka suszonego rozmarynu
– 5 łyżek octu balsamicznego
– 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
– Sól do smaku i oliwa z oliwek do smażenia
– 1/4 łyżeczki papryki chili
– 2 łyżeczki tandori tikka masala (odrobina papryki mielonej, kminek, kolendra, odrobina sproszkowanego czosnku)
– 4 łyżeczki pasty tamaryndowej (można zastąpić zmieszanym sokiem z cytryny, ewentualnie z limonki, w równych proporcjach)

Przygotowanie:

1. Udka z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przepuszczone przez praskę mieszamy z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami pasty tamaryndowej, odrobiną soli i pieprzu. Udka zalewamy marynatą, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
2. Kurczaka wyjmujemy i marynatę odlewamy do osobnego naczynia. Dodajemy następnie resztę pasty tamaryndowej i dodajemy przyprawę tandori masala, a także 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy wszystkie składniki i udka smarujemy dokładnie połową pasty.
3. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy udka na złoto z obu stron. Przekładamy je potem do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Obsmarowujemy je ponownie pozostałą częścią pasty. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
4. Udka pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 190 C. Po 20 minutach pieczenia folię aluminiową zdejmujemy i pieczemy dalej już bez przykrycia.
5. Afrykańskie pieczone udka z kurczaka pdajemy z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

kurczak_afrykanski

Podziel się przepisem ze znajomymi.

1 komentarz

  1. chyba po indyjsku 🙂

Dodaj komentarz