Drobiowe mini kotleciki w diablo-pomidorowym sosie

Jeśli przejadły się Wam już leniwe mielone z piekarnika to polecam drobiowe mini kotleciki w sosie diablo-pomidorro!

Drobiowe mini kotleciki w diablo-pomidorowym sosie

Składniki:

– ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
– 1 szklanka bułki tartej (najlepiej typu PANKO)
– 2 jaja
– garść posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu

Na sos potrzeba:

– pół posiekanej cebuli
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki przyprawy red curry (jeśli nie mamy to można zmieszać odrobinę kminku, ostrej mielonej kolendry, papryki, i kardamonu)
– 1 łyżeczka pasty red curry (opcjonalne)
– 1 puszka pomidorów (pieczonych)
– mały słoiczek przecieru pomidorowego
– 2-4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na kotleciki mieszamy, a następnie formujemy kuleczki (z mojej porcji mięsa wyszło akurat 16).
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Kotleciki smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu, aż będą rumiane. Po usmażeniu odstawiamy je na osobny talerzyk.
3. Na pozostały po smażeniu wywar dodajemy 2-3 łyżki pomidorów z puszki i lekko je podsmażamy. Dodajemy kolejno posiekaną cebulę, czosnek i resztę pomidorów plus dodatkowo 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy wszystkie składniki ok. 5 minut. Dodajemy przyprawę red curry i jedną łyżeczkę pasty red curry, a także podlewamy wszystko 2 łyżkami wody. Podsmażamy ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
4. Ddajemy przecier pomidorowy lub ketchup. Doprawiamy sos solą i śmietaną. Mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej kotleciki. Gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 10 minut.
5. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Drobiowe mini kotleciki w diablo-pomidorowym sosie podajemy np. z ryżem.

Smacznego!

Drobiowe kotleciki
Drobiowe kotleciki

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz