Aromatyczna pomidorówka w nowej odsłonie

aromatyczna pomidorówka w nowej odsłonie

Aromatyczna pomidorówka w nowej odsłonie – Dziś polecam zupę pomidorową z aromatycznym dodatkiem pieczonego czosnku i odrobiny bazylii (najlepiej świeżej, ale suszona też się nada). Bardzo lubię zupy, szczególnie zimową porą, a aromatyczna pomidorówka w nowej odsłonie to jedna z moich ulubionych zup!

Składniki:

– 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 łyżki sproszkowanego parmezanu (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki świeżej posiekanej bazylii lub pół łyżki suszonej
– 2 puszki pomidorów (u mnie pieczone z dodatkiem czosnku)
– 1 główka czosnku
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz, odrobina czerwonej ostrej papryki
– pół łyżeczki cukru (opcjonalne)
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
– Do posypania przed podaniem: posiekana świeża natka pietruszki i gęsta śmietana

Przygotowanie:

1. 1. Zaczynamy od upieczenia główki czosnku. Odcinamy czubek główki, polewamy czosnek łyżką oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu oczyszczamy czosnek ze skórki i rozgniatamy go widelcem.
2. W garnku podgrzewamy bulion. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek pomidory z puszki przez ok. 5 minut. Połowę porcji dodajemy do bulionu, a drugą połowę blendujemy z upieczonym czosnkiem i posiekanymi listkami świeżej bazylii (lub suszonej). Dodajemy zblendowane składniki do bulionu, a także resztę przypraw i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
3. Zupę doprawiamy jeszcze wedle uznania. Podajemy posypaną startym parmezanem, natką świeżej pietruszki, kleksem z gęstej śmietany lub grzankami.

Smacznego!

zupa pomidorowa
zupa pomidorowa

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz