Faszerowane pieczarki z niespodzianką

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki z niespodzianką

Składniki:

– 1/3 szklanki bułki tartej
– 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
– pół kostki serka kremowego np. typu Philadelphia (o temepraturze pokojowej)
– 1 duży ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 12-16 pieczarek
– oliwa z oliwek
– świeżo mielony pieprz i odrobina soli
– 2-3 plastry chudego boczku
– 3 łyżki startego parmezanu
– 1 łyżeczka suszonych płatków ostrej papryki lub papryki w proszku

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nóżki odkrawamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy następnie razem z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia na osobny talerzyk.
2. Kroimy boczek w kostkę. Wybieramy tylko chude kawałki,a tłuszcz odkrawamy. Podsmażamy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu.
3. Połowę bułki tartej, połowę porcji ziół włoskich,1 łyżkę parmezanu i kilka kawałków boczku odkładamy na osobny talerzyk. W miseczce mieszamy kremowy serek,resztę bułki tartej, zioła włoskie, podsmażone nóżki pieczarek, kawałki boczku, parmezan i paprykę w proszku (lub suszone płatki papryki). Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
4. Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wcześniej odłożoną bułkę tartą, parmezan, zioła i boczek mieszamy. Posypujemy tymi składnikami wierzch nafaszerowanych pieczarek.
5. Układamy wszystkie pieczarki na wyłożonej folią aluminiową blasze i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż wierzch pieczarek jest upieczony na złoto.

Smacznego!

Faszerowane pieczarki
faszerowane pieczarki

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz