Bigos na bogato

bigos

Każdy ma swój patent na bogos. Poniżej moja wersja – bigos na bogato. Idealnie pasuje do leniwych mielonych.
Smacznego!

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg białej poszatkowanej drobno kapusty
2 cebule
400 g wołowiny
200 gram schabu (u mnie trafił się kawałek z kością)
200 g kiełbasy cienkiej
100 ml czerwonego wina (wytrawne)
3 liście laurowe
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
16 ziaren czarnego pieprzu
5-6 ziaren jałowca
6-7 ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz (ilość wedle uznania)
½ łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
rozmaryn, kminek (opcjonalne)
2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalne)
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Do zamarynowania mięsa przygotowujemy:
Szczypta soli
1,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki chili
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na początek przygotowujemy dwa duże garnki. Składniki będziemy po równo dzielić.
2. Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do pierwszego dużego garnka i dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli.
3. Do drugiego garnka kładziemy kiszoną kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna przepłukujemy wcześniej wodą i odcedzamy. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, ziarna jałowca i ziarna pieprzu – po równo na każdy garnek. Podlewamy kapustę wodą w obu garnkach i gotujemy przez pół godziny.
4. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu wytopionym z kiełbasy.
5. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Połowę cebuli przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, a połowę do garnka z białą kapustą.
6. Mięso (wołowinę i schab) kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie ok. 2 godzin. Następnie pieczemy bez przykrycia pół godziny w 200 C. – po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, by równo się opiekło. Przekładamy do garnka ze świeżą kapustą. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. .
7. Obie kapusty gotujemy z mięsem przez kolejne pół godziny. Gdy biała kapusta zmięknie, to łączymy ją z kapustą kiszoną. Mieszamy, wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Dodajemy powidła, przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Mieszamy co jakiś czas pilnując, by woda się nie wygotowała – dolewamy w razie potrzeby. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.

Bigos im częściej odgrzewany tym smaczniejszy.

Smacznego!

bigos
bigos

Podziel się przepisem ze znajomymi.

4 Replies to “Bigos na bogato”

  1. Robiłam kiedyś bardzo podobny tylko bez przecieru i z śliwkami suszonymi.

    1. Codziennik_Kulinarny says: Odpowiedz

      Ja też eksperymentowałam z suszonymi śliwkami, ale przedobrzyłam – zbyt dużo dodałam i smak bigosu był zdecydowanie zbyt „śliwkowy” 😉 Od tamtego czasu przerzuciłam się na powidła śliwkowe i odrobinę suszonej żurawiny. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.

  2. taki bigos musi być pyszny !

Dodaj komentarz