Marynowane pomarańcze w korzennej zalewie

Marynowane pomarańcze w korzennej zalewie

Marynowane pomarańcze w korzennej zalewie. Jesli została wam kilka pomarańczy po świętach i za bardzo nie macie co z nimi zrobić to ten przepis jest właśnie dla Was.

Składniki:

– 5-6 pomarańczy (ok. 1.4 kg)
– 1 łyżeczka soli
– 400 gram cukru
– 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalne)
– 185 ml winnego octu białego
– 125 ml soku pomarańczowego
– 6 plasterków świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego
– 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
– 1 laska cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
– 1 łyżeczka całych goździków
– ½ łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Pomarańcze w całości i w skórkach zalewamy zimną wodą w garnku i przykrywamy odwróconym talerzem, by były zanurzone w wodzie podczas gotowania. Gotujemy ok. 40 mint na średnim ogniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy je w plastry i na połówki.
2. W garnku mieszamy cukier, syrop klonowy, ocet, sok pomaranczowy, imbir, cynamon i goździki. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone pomarańcze. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Przekładamy następnie mieszankę do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki na ściereczce do góry dnem. Trzymamy tak ok. 15 minut, by słoiki się zamknęły. Przechwujemy w ciemnym i chłodnym miejscu lub w lodówce co najmniej 3 tygodnie.

Pomarańcze są dobrym dodatkiem do np. tostów na śniadanie, pieczonego kurczaka, czy serników.

Smacznego!

Marynowane pomarańcze - przepis

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz