Leniwe mielone z piekarnika

mielone z piekarnika

Dziś dzielę się z Wami przepisem na mielone z piekarnika w wersji dla leniwych! Darujmy sobie smażenie i szorowanie zapryskanej kuchni. Tak przygotowane kotleciki z dodatkiem odrobiny boczku, prażonej cebulki, ziół włoskich i przypraw są aromatyczne i prawie robią się same.

Składniki:

– 250 g mielonego mięsa wołowego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 2 garście bułki tartej
– Pół szklanki mleka
– Pół pokrojonej drobno cebuli
– 2 jajka
– 2 plasterki boczku
– Sól, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
– 2 łyżki mieszanki ziół włoskich

Przygotowanie:

1. Cebulę i boczek siekamy dość drobno. Podsmażamy na złoto na patelni.
2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajka, dodajemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwą lub nacieramy masłem lub margaryną.
4. Z masy mięsnej formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do bułki tartej można dodatkowo dodać odrobinę ziół włoskich. Smarujemy wierzch kotlecików odrobiną oliwy.
5. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-50 minut, przy czym po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę, by równo się nam upiekły.
6. Podajemy z ulubionym sosem, surówką,i  ziemniakami.

Smacznego!

 

leniwe-kotleciki-z-piekarnika

Save

Save

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

2 komentarzy

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje. 🙂

    1. A jeszcze lepiej smakują 😉 Dziękuję za odwiedziny.

Dodaj komentarz