Pudding świąteczny z sosem toffee

Dziś polecam pudding świąteczny z sosem toffee. Pudding świąteczny z sosem toffee i dodatkiem daktyli jest dobrym deserem nie tylko od święta!

Składniki:

– Blacha do pieczenia wypełniona wodą
– 1 i 1/4 szklanki suszonych daktyli
– 156 gram mąki pszennej
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 1/2 łyżki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 150 gram brązowego cukru
– 2 duże jajka
– 4 łyżki masła

Składniki na sos toffee:

– 8 łyżek masła
– 150 gram brązowego cukru
– 2/3 szklanki śmietany 30%
– 1 łyżka brandy, rumu, lub innego aromatycznego alkoholu
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Świąteczny Pudding z Sosem Toffee

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Małe naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (o wymiarach np. 20×20 cm).
2. Przyszykowyjemy drugą większą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Na dnie naczynia lub blachy kładziemy ściereczkę kuchenną. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody poczas przygotowywania ciasta.
3. Daktyle kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Połowę daktyli zalewamy ciepłą wodą w miseczce. Dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy i pozostawiamy na 5 minut. Odsączamy daktyle i odkładamy na talerzyk. Wody nie wylewamy, bo będzie nam potrzebna.
4. W drugiej miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
5. W blenderze miksujemy brązowy cukier i odsączone daktyle ok. 10 sekund. Dodajemy wodę, w której moczyły się daktyle, 2 jajka, i dalej delikatnie blendujemy. Po chwili dorzucamy roztopione masło. Całą miksturę przekładamy do miski i dodajemy resztę daktyli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
6. Masę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub blachy. Następnie tę blachę lub naczynie żaroodporne układamy we większym naczyniu żaroodpornym lub blasze, które wyłożyliśmy ściereczką. Wlewamy delikatnie i powoli wrzącą wodę do większego naczynia lub blachy, uważając by nie dostałą się ona do naszego naczynia lub blachy z ciastem. Przykrywamy szczelnie oba naczynia folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
7. Pieczemy 45-50 minut, lub do chwili gdy brzegi ciasta są rumiane, a środek ciasta nie jest surowy.
8. Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos toffee. W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy brązowy cukier. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 3-4 minuty). Sos zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietanę 30%, łyżkę alkoholu i kontynuujemy mieszanie. Ponownie stawiamy rondelek na ogniu i mieszamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny.
9. Kiedy pudding jest już upieczony, wykałaczką robimy kilka dziur w cieście, do których wlewamy ok. 1/3 porcji ciepłego sosu Toffee. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.
10. Przed podaniem kroimy pudding na kawałki. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofali. Polewamy pozostałym ciepłym sosem toffee. Podajemy z lodami i kawałkami czekolady.

Smacznego!

Pudding

Już dzisiaj tj. 17 grudnia rozpoczyna się świąteczny konkurs z Codziennikiem Kulinarnym. Zapraszam!

Co należy zrobić, by wziąć udział?

1. Do 6 stycznia 2017 r. wysłać zdjęcie przygotowanej potrawy według wybranego przepisu z bloga www.codziennikkulinarny.pl na adres kontakt@codziennikkulinarny.pl . W tytule e-maila wpisać ‘Konkurs’, a w treści sprecyzować jakie to danie i wyrazić jednocześnie zgodę na publikację załączonego zdjęcia na blogu w zakładce ‘Czytelnicy Gotują’ i w galerii zdjęć na facebookowym fanpage’u.
2. Polubić stronę facebookową Codziennik Kulinarny Blog i zaprosić 5 znajomych do polubienia strony.

Co można wygrać?

Autor lub autorka najciekawszego zdjęcia otrzyma kupon na zakupy w serwisie Allegro.pl o wartości 20 zł.
Zwycięzca zostanie ogłoszony 7 stycznia 2017 w osobnym poście na blogu, a nagroda zostanie przesłana na ten sam adres e-mailowy, z którego nadeszło zgłoszenie do konkursu.

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz