Dyniowo-orzechowe mordoklejki

Dyniowo-orzechowe mordoklejki

Na dziś szybki deser! Została mi jeszcze porcja dyniowego puree po przygotowaniu kremu dyniowego. Postanowiłam je wykorzystać, by coś upiec do kawy. Dyniowo-orzechowe mordoklejki, czyli coś słodkiego z chrupiącymi orzeszkami i kruszonką.

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 5 łyżek schłodzonego masła
– 1 szklanka posiekanych orzechów (np. pecan)
– 1 opakowanie serka kremowego
– 1/3 szklanki białego ckuru
– 1/2 szklanki puree z dyni
– 2 jajka
– 1-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W misce mieszamy mąkę i brązowy cukier. Po chwili dodajemy posiekane masło. Kontynuujemy mieszanie. Dodajemy 1/4 szklanki posiekanych orzechów. Mieszanka powinna przybrać formę kruszonki.
2. Małą kwadratową blachę smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy na nią 3/4 przygoowanej kruszonki. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
3. W misce ubijamy kremowy serek i cukier na jednolitą masę. Dodajemy puree z dyni, jajka, cynamon i zmielone ziele angielskie. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód z kruszonki. Wierzch posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
4. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, lub do zarumienienia się wierzchu kruszonki.
5. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę i przechowujemy w lodówce.

Możemy podawać na ciepło z lodami.

Smacznego!

Dyniowo-orzechowe mordoklejki
Dyniowo-orzechowe mordoklejki

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz