Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce

chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce

Obiadowa propozycja na dziś. Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce z kolorowym sosem.

Składniki:

– 1 podwójna pierś kurczaka
– 1 jajko
– bułka tarta PANKO
– 1 łyżka ziół włoskich (np. z tego przepisu)
– 1 łyżka parmezanu
– sól, pieprz, oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Na sos potrzeba:

– 3 łyżki keczupu
– 1 łyżka sosu BBQ
– 1 łyżka gruboziarnistej ostrzejszej musztardy

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka rozdzielamy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem i ziołami włoskimi. Jajko rozkłócamy z odrobiną soli i pieprzu na osobnym talerzyku.
2. Kotlety panierujemy kolejno w jajku, i bułce tartej PANKO. Kotlety smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub oliwy, z obu stron na złoto.
3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Kotlety podajemy np. z ryżem, tajskim colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami obiadowymi.

Smacznego!

chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce
chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz