Biała potrawka z kurczaka – White Chicken Chili

biała potrawka z kurczaka

Na mroźny dzień nie ma nic lepszego niż porcja rozgrzewającej potrawki z kurczaka w kremowym i pikantnym sosie. Biała potrawka z kurczaka znana też jest jako white chicken chili.

Składniki:

– 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalne)
– 2-3 piersi z kurczaka
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kostka sera kremowego np. Philadelphia
– 1 puszka fasoli pinto
– 1/2 łyżki kminku
– 1 szklanka przegotowanej wody
– 1/2 szklanki bulionu
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– 2 łyżki soku z limonki
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka chili w proszku lub ostrej papryki
– 1 mała puszka marynowanych papryczek chili lub innej marynowanej ostrej papryki
– Do przybrania: posiekana kolendra, marynowane ostre papryczki, gęsta śmietana, tarty źółty ser, kawałki awokado

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, ziołami włoskimi (majeranek, oregano, cząber, etc) i pieczemy w 200 C w piekarniku przez ok. 25 minut. Po upieczeniu rozrywamy na wiórki za pomocą dwóch widelców.
2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy z czosnkiem i sokiem z limonki na złoto na oliwie. Przekładamy do rondla lub większego garnka.
3. Dodajemy kolejno bulion, wodę, 2 łyżki śmietany 30%, kawałki piersi z kurczaka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pikantne papryczki, fasolkę pinto i wszystkie przyprawy.
4. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Na 5 minut przed kończem gotowania dodajemy kremowy serek. Mieszamy.
6. Podajemy z posiekaną kolendrą, marynowanymi ostrymi papryczkami (np. z tego przepisu), gęstą śmietaną, tartym źółtym serem, kawałkami awokado.

Smacznego!

bialy-gulasz-z-kurczakiem

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz