Obiad w pół godziny – Krewetki w kremowym sosie pomidorowo-parmezanowym z makaronem

Dziś przepis na szybki obiad w pół godziny! Krewetki w kremowym sosie pomidorowo-parmezanowym z makaronem urzekają swoją prostotą i łatwością wykonania.

Składniki:

– 1 puszka (pieczonych) pomidorów
– ok. 3/4 szklanki śmietany 30%
– 1 średnia cebula
– 1 mała paczka mrożonych ugotowanych krewetek (ok. 200 g)
– makaron typu penne
– 2 łyżki startego lub sproszkowanego parmezanu
– kilka liści szpinaku
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– odrobina mielonego chili
– 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
– płatki papryki chili
– 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (składniki podane w zakładce „Alfabet Przypraw”)

Przygotowanie:

1. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy krewetki, posypując je płatkami papryki chili i odrobiną chili w proszku, i solą. Smażymy z obu stron na złoto ok. 2 minuty.
2. Krewetki przekładamy na talerz. Olej pozostawiamy na patelni. Następnie czosnek i cebulę pokrojoną w kostke podsmażamy na złoto ok. 2 minuty.
3. Dodajemy pomidory z puszki, mieszankę ziół włoskich. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu.
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak kroimy w cienkie paski.
5. Na koniec do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze papryką i odrobiną pieprzu w razie potrzeby. Dodajemy wcześniej usmażone krewetki i mieszamy. Odgrzewamy wszystko jeszcze przez chwilę, nie doprowadzając sosu do wrzenia.
6. Przed podaniem posypujemy sos i krewetki parmezanem i dekorujemy kawałkami posiekanego szpinaku.

Smacznego!

obiad
obiad

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Obiad w pół godziny – Krewetki w kremowym sosie pomidorowo-parmezanowym z makaronem”

  1. Mega pyszne danie dla zapracowanych !;)

Dodaj komentarz