Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

Parmezanowe frytki cukiniowe to szybka i apetyczna przekąska.

Składniki:

– 4 małe cukinie (lub jedna duża)
– 1 szklanka bułki tartej typu PANKO
– 2 jajka
– 2 łyżki mieszanki ziół włoskich
– 1/2 szklanki parmezanu
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– sól i pieprz do smaku
– papier pergaminowy do wyłożenia blachy

Składniki na biały sos:

– 1 ząbek czosnku
– sól do smaku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 szklanka majonezu
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– ok. 1/3 szklanki maślanki
– 1 łyżka octu winnego
– kilka kropel sosu Worcestershire
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Cukinie kroimy na paski. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.
2. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę. Do drugiej bułkę tartą z parmezanem, mieszaną ziół włoskich, odrobiną soli i pieprzu.
3. Jajka rozkłócamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Kawałki cukinii obtaczamy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w mieszance z bułką tartą.
5. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ukłądamy następnie obtoczone kawałki cukinii i wstawiamy do piekarnika.
6. Cukinię pieczemy ok. 20-22 minut, lub do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotowujemy biały sos.
7. Ząbek czosnku miażdzymy spodem szklanego słoika lub szklanki, a następnie drobno kroimy. Mieszamy śmietanę, majonez, maślankę. Doprawiamy sosem Worcestershire, octem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę.
8. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego!

parmezanowe-paluszki-z-cukinii-z-sosem-ranch-1papmezanowe-paluszki-cukiniowe-przekaski3

 

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz