Jesienny krem dyniowy z orzeszkami pecan

Na jesiennie smuteczki polecam lekki deserek bez pieczenia, przygotowany z „dbałością”. Jeśli już piekę to raczej chleby, a rzadziej ciasta. Za to bardzo lubię szybkie deserki i kremy czekoladowe. Lubię przygotowywać zdrowe i kolorowe posiłki dla moich gości i najbliższych. Najważniejsza dla mnie jest przede wszystkim dbałość o detale w przygotowaniu, a także zadowolenie biesiadników.

Składniki:

– 1/2 szklanki orzechów pecan
– 1 puszka gotowego puree z dyni
– 3 łyżki masła
– 1 małe opakowanie herbatników typu digestive (można zastąpić zwykłymi maślanymi)
– 3 łyżki śmietany kremówki
– 100 g serka mascarpone
– 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
– 1 łyżka cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
– pół łyżeczki zmielonych goździków
– 2 łyżki cukru

deserek-dyniowy

Przygotowanie:

1. Herbatniki kruszymy wraz z orzechami na jednolitą masę i dodajemy 3 łyżki masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
2. Puree z dyni miksujemy z cukrem cynamonem, imbirem, i goździkami. Dodajemy serek mascarpone i serek kremowy, a także 3 łyżkami śmietany kremówki. Ubijamy wszystkie składniki na gładką masę.
3. W pucharkach deserowych układamy następnie na przemian warstwę z herbatnikami z warstwą kremu dyniowego. Na wierzchu układamy kilka orzechów pecan do dekoracji i posypujemy cynamonem.
4. Deserki schładzamy przez 30 minut w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

deserek-pecan-dynia

Nie zapominajcie o zniżce 10% na zakupy w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE.

Ambition z dbałością

hashtag #Ambition

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz