Italian meatballs czyli włoskie pulpeciki

Jeśli znudziły się Wam kotlety mielone to zapraszam na pulpeciki w domowym sosie pomidorowym z pieczonych pomidorów.

Składniki:

– 2 puszki pieczonych pomidorów w sosie własnym
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
– ok. 1/3 szklanki bułki tartej zmieszanej z odrobiną oregano
– 2 łyżeczki sproszkowanego parmezanu
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku (ja użyłam łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli)
– ok. 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– olej lub oliwa z oliwek do smażenia
– świeża posiekana natka pietruszki

Do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości zimnej wody.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od zmieszania mięsa mielonego z bułką tartą, i ziołami włoskimi. Dodajemy sól i pieprz, odrobinę mleka i wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Na oliwie podsmażamy kawałeczki czosnku i dodajemy do mięsa.
3. Formujemy dość małe kuleczki z mięsnej masy i obsmażamy na złoto. Przekłądamy na talerzyk i zajmujemy się przygotowaniem sosu.
4. Pomidory z puszki blendujemy lub miksujemy dodając jeszcze 1-2 podsmażone na oliwie ząbki czosnku.
5. Sos przelewamy do rondelka i dodajemy pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
6. Jeśli sos nie jest zbyt gesty, możemy dodać do niego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Po tym sos powinien się zagęscić.
7. Podajemy z makaronem. Posypujemy świeżą natką pietruszki, i parmezanem.

Smacznego!

wloskie-pulpeciki-0-italian-meatballs

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz