Kurczak po karaibsku

Mmmmm! Kurczak po karaibsku z salsą mango-paprykową przygotowany z „dbałością”.

Lubię przygotowywać zdrowe i kolorowe posiłki dla moich gości i najbliższych. Najważniejsza dla mnie jest przede wszystkim dbałość o detale w przygotowaniu, a także zadowolenie biesiadników.
Składniki:

– 2-3 piersi z kurczaka
– karaibska mieszanka przypraw
– 4-7 tortilli kukurydzianych
– kilka listków sałaty
– kilka listków świeżej kolendry
– 1 limonka pokrojona w łódeczki

Salsa mango-paprykowa:

– pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
– 1 czerwona papryka
– 1 mango obrane ze skórki
– 2-3 plasterki ananasa pokrojone w kostkę
– 1 łyżka soku z limonki
– sól i odrobina pieprzu i czosnku w proszku do smaku

Karaibska mieszanka przypraw:

– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich (oregano, tymianek, majeranek, cząber, bazylia)
– 1 łyżeczka brącowego cukru
– pół łyżeczki płatków papryki chili
– 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z łyżką oliwy i przygotowaną mieszanką przypraw. Zostawiamy do zamarynowania na godzinę w lodówce.
2. Przygotowujemy salsę mango-paprykową. W miseczce mieszamy kawałki mango, papryki czerwonej, cebuli ananansa z sokiem z limonki.
3. Kurczaka obsmażamy na złoto przez ok. 5-8 minut, lub do momentu aż będzie usmażony.
4. Tortille opiekamy na blaszce w piekarniku lub nad palnikiem na kuchence gazowej. Na każdej tortilli układamy porcję sałaty, salsy mango-paprykowej, listki kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

 

kurczak-po-karaibsku

kurczak-karaibski-z-mango

kurczak-po-karaibsku_przepis

 

Nie zapominajcie o zniżce 10% na zakupy w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE.

Ambition z dbałością

hashtag #Ambition

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz