Kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym – Obiad w pół godziny

Szybki obiad w pół godziny! Tym razem kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym z bazylią. Kremowy i aromatyczny sos doskonale komponuje się z makaronem.

Składniki:

– ok. 200 ml śmietany 30%
– 2 piersi z kurczaka
– 3 łyżki masła
– 3/4 szklanki rosołu lub warzywnego bulionu
– 1 puszka pieczonych pomidorów w sosie własnym
– garść świeżej posiekanej bazylii (można zastąpić 1-2 łyżkami suszonej)
– 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
– pół szklanki parmezanu
– świeży pieprz i sól
– kawałeczki usmażonego boczku do podania

kremowy-kurczak-w-pol-godziny-przepis
Przygotowanie:

1. Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek.
2. Podsmażamy mięso na złoto na maśle i przekładamy na talerzyk.
3. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka przekładamy pomidory z puszki. Podsmażamy ok. 2-3 minuty.
4. Połowę pomidorów przekładamy do garnka. Drugą połowę blendujemy po czym też dodajemy do garnka. Dodajemy bulion lub rosół i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu po czym dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
5. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone piersi z kurczaka. Gotujemy dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 min. lub do chwili, aż mięso będzie miękkie i ugotowane.
6. Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, kawałkami usmażonego boczku i listkami bazylii.
7. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.

Smacznego!

kremowy-kurczak-w-pomidorach-z-bazylia

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz