Dwa sosy do mięs z grilla i pieczonych żeberek

Jak mówi stare kulinarne angielskie porzekadło: „Sauce is the boss!”, czyli sos rządzi. I coś w tym jest. Dziś proponuję Wam dwa sosy: bbq miodowo-musztardowy i domowy sos bbq-brzoskwiniowy na nieco słodką nutę.

Sos barbeque miodowo-musztardowy:

Składniki:
– 1 szklanka musztardy łagodnej (u mnie musztarda Heinz łagodna)
– 1/4 szklanki miodu
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1/3 szklanki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub chili
– 2 łyżki keczupu
– 2 łyżeczki sosu Worchestershire
– łyżeczka sproszkowanego mielonego czosnku lub 1 ząbek świeży przepuszczony przez praskę
– odrobina soli do smaku i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie dziecinnie proste:

1. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, dodajemy czosnek, sól i pieprz.
2. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godz, by składniki się przegryzły.

Drugi sos wymaga zdecydowanie większego nakładu pracy, ale warto się wysilić.
Sos bbq-brzoskwiniowy:

Składniki:
– 1 pomidor
– 1 łyżka mixu przypraw do pieczonych mięs
– małe opakowanie sklepowego sosu barbeque (ok. 220 ml)
– 5 brzoskwiń pokrojonych w kawałki
– 2 małe ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
– 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 1 ostra papryczka pokrojona w kostkę np. Jalapeno (jeśli nie mamy to możemy zastąpić łyżeczką ostrej sproszkowanej papryki)
– 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
– ¼ szklanki miodu
– ½ szklanki keczupu
– 2 łyżki octu jabłkowego lub białego
– 2 łyżki oliwy
– 2 szklanki wody
– Szczypta pieprzu cayenne lub zwykłego
– Sól do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej cebuli i papryczki. Smażymy na złoto i przekładamy do blendera.
2. Do garnka wrzucamy kawałki brzoskwiń i miód. Podlewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min mieszając od czasu do czasu.
3. Gdy brzoskwinie są podgotowane przekładamy wszystko do blendra, dodajemy pokrojony pomidor i miksujemy wraz z papryczką i cebulą na jednolitą masę.
4. Naszą miksturę ponownie przekładamy do garnka, dodajemy ocet, keczup, sól i pieprz.
5. Gotujemy jeszcze ok. 25 min. aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy następnie sklepowy sos barbeque i intensywnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy 1 łyżką mixu do pieczonych mięs

Smacznego!

sos-bbq-brzoskwiniowy-sos-musztardowo-miodowy

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Dwa sosy do mięs z grilla i pieczonych żeberek”

  1. No tak ostatni dzwonek na grilla w Polsce…do mnie przemawia ten brzoskwiniowy, lubie żeberka na słodko

Dodaj komentarz