Domowy Chlebek Na Piwie

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na chleb, który upiekłam w niedzielę. Zamiast zakwasu używamy 1 butelkę jasnego piwa.

Składniki:

– ok. 560 g mąki pszennej
– 1.5 łyżeczki drożdży w proszku
– Pół szklanki wody o temperaturze 38 C.
– 1 butelka jasnego piwa
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka bułki tartej lub mąki do posypania blachy

przepis-na-chleb-bez-zakwasu

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy kolejno drożdże, pół szklanki mąki, i pół szklanki ciepłej wody (o temp. 38 C). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Następnie do naszej mieszanki dodajemy piwo, pozostałą mąkę i sól. Mieszamy wszystko do chwili, aż wszystka mąka jest dokładnie połączona z resztą składników i tworzy ciasto o nieco kleistej konsystencji. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu przez 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta bochenek na stolnicy lub blacie dobrze oprószonym mąką.
4. Blachę do pieczenia (lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy, obsypujemy mąką (ja obsypałam wierzch chleba ulubionymi ziołami i granulowanym czosnkiem). Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką ciasto jeszcze na ok. 30-40 minut.
5. Nagrzewamy piekarnik do 220 C. Jeśli chcemy, by nasz chlebek miał chrupiącą skórkę, możemy wstawić do piekarnika na czas pieczenia naczynie z wodą.
6. Pieczemy ok. 35-37 minut, lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.

Smacznego!

chlebek-na-piwie-przepis

Piecz - tak od podstaw

Save

Podziel się przepisem ze znajomymi.

One Reply to “Domowy Chlebek Na Piwie”

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Jego smak nie ma sobie równych. Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki 🙂

Dodaj komentarz