Fajitas z Kurczaka z Pastą z Czarnej Fasoli

Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.

Składniki:

Na marynatę do piersi z kurczaka:

– 1 zmiażdżony ząbek czosnku lub pół łyżki sproszkowanego czosnku
– pół ostrej papryczki jalapeño pokrojonej w drobną kostkę
– sok wyciśnięty z połowy limonki
– połowa łyżeczki sproszkowanego chili
– połowa łyżeczki mielonego kminku
– połowa łyżeczki soli
– świeżo mielony czarny pieprz
– 2 piersi z kurczaka

Warzywa:

– 2-3 papryki (czerwone, zółte i pomarańczowe)pokrojone w cienkie podłużne paski
– 1 cebula pokrojona w półtalarki
– tortille (użyłam pszenne)
– kwaśna śmietana, guacamole (opcjonalnie)

Na pastę z czarnej fasoli potrzeba nam:

-1 puszka czarnej fasoli (zalewę odlewamy i fasolę odcedzamy na durszlaku)
– 2 łyżki oliwy
– 2 małe zielone cebulki ze szczypiorkiem (jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić kawałkiem zwykłej cebuli)
– 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
– pół łyżeczki soli
– szczypta kminku
– sok z połowy limonki
– łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, piersi z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek – kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Kurczaka w marynacie odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy pastę z fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
3. Rozgrzewamy oliwę. Piersi smażymy następnie na patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony na złoto (najlepsza patelnia byłaby żeliwna, ale zwykła w zupełności się nada). Gdy piersi są już usmażone układamy jedną na drugą, i owijamy je folią aluminiową na 5 min. by nie wystygły i zajmuejmy się smażeniem warzyw.
4. Cebulę i paprykę podsmażamy na złoto przez ok. 4-5 minut – może być odrobinkę przypalona (tak jak na zdjęciu poniżej, by uzyskać bardziej wyrazisty aromat potrawy).
5. Tortille podgrzewamy na patelni. Mięso z kurczaka kroimy w poprzek włókien na podłużne paski.
6. Na każdej tortilli układamy porcje mięsa, cebuli i papryki, a także pastę z fasoli. Dodatkowo możemy fajitas podawać z guacamole, pikantną konfiturą z jalapeño, a także kwaśną śmietaną.
Smacznego!

fajitas-z-kurczaka_kuchnia-meksykanska

 

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz