Aromatyczna sałatka cukiniowo-paprykowa

Składniki:

– 1.5 kg cukinii
– 2 duże cebule
– 2 czerwone papryki
– 3 pikantne papryczki np. jalapeño
– 3 płaskie łyżki stołowe soli
– 3 szklanki octu jabłkowego (można zastąpić zwykłym)
– 1 łyżka kurkumy
– Listki selera naciowego (kilka)
– 1 łyżka czarnego pieprzu
– Pol łyżki imbiru

salatka-z-cukinii-i-papryki

Przygotowanie:

1. Cukinię papryki, cebule myjemy, i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i posypujemy sola, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki, by pozbyć się nadmiaru soku z warzyw.
2. Następnego dnia przepłukujemy nasza mieszankę na durszlaku pod strumieniem zimnej wody.
3. Z octu, cukru, soli, i pozostałych przypraw robimy zalewę, którą zagotowujemy i dodajemy nasza miksturę warzywna. Gotujemy wszystko pod przykryciem 10-15 min.
4. Umyte słoiki napełniamy warzywami i zalewa. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera.
5. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.

Słoiki i zakrętki uprzednio wyparzyłam w piekarniku nagrzanym do 130 C przez 15 minut. Potem słoiki pasteryzowałam w garnku z pokrywką, do którego włożyłam na dno ściereczkę bawełnianą przez 15 minut. Garnek wypełniłam wodą do 3/4 wysokości słoików. Czas liczyłam od momentu zagotowania wody w garnku.

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz