Ogórki słodko-pikantne a la mexicana

Składniki:

– 5 kg małych ogórków
– 4 łyżki stołowe soli
– 1.5 główki czosnku
– 3 papryczki chili
– 3 szklanki octu
– 10 łyżek oleju (lub oliwy z oliwek)
– 950 g cukru
– 2 torebki mielonego ostrego chili lub 5 łyżek stołowych mielonego chili
– 500 ml wody do rozcieńczenia zalewy

Przygotowanie:

1. Ogórki myjemy, czosnek obieramy i kroimy drobno. Pokrojone ogórki posypujemy solą i czosnkiem i zostawiamy na 6 godzin w plastikowej misce w lodówce.
2. Następnego dnia z samego rana odlewamy sok z ogórków, który nagromadził się przez noc i posypujemy obficie ogórki mielonym chili po czym wszystko dokładnie mieszamy.
3. Z octu, oleju, wody i cukru przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i zalewamy ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy przestygną znów zakrywamy je folią spożywczą i odstawiamy (ale już nie do lodówki) na ok. 12 godzin. Zalewamy wszystko marynatą, na dno słoika kładziemy p okawałku marchewki i papryczki. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Na dno garnka warto włożyć ściereczkę, by słoiki nie pekły.

ogorki-pikantne_przetwory_przepisy

Smacznego!

ogorki-slodko-pikantne-po-meksykansku

Róbmy przetwory 2016

Podziel się przepisem ze znajomymi.

Dodaj komentarz